Vlot een taal leren spreken… Hoelang duurt zoiets? (1)

november 26, 2017

Tijdens de verkennende gesprekken die wij voeren met onze studenten stellen zij ons soms de vraag hoelang het zal duren vooraleer zij de doeltaal “vlot” zullen kunnen spreken. Zij willen met andere woorden weten hoeveel uren taaltraining zij nodig gaan hebben.

Dit is om meerdere redenen een heel moeilijke vraag om te beantwoorden. Er zijn immers verschillende factoren die een rol kunnen spelen.

Eerst en vooral: wat betekent het voor de student om een taal “vlot” te spreken?

Geloof het of niet, maar “vlot” is een rekbaar begrip in deze context.

Laten we ter illustratie het niet-zo-fictieve voorbeeld van Jan nemen. Jan heeft gedurende jaren Frans gestudeerd op de middelbare school, en beschikt dus zeker over een goede basiskennis. Toch lukt het hem maar moeilijk om het Frans ook in de praktijk – op het werk – te gebruiken.

Jan vindt nochtans dat zijn ambities eerder bescheiden zijn. Hij wil gewoon in het Frans kunnen communiceren met collega’s over professionele zaken met een routineus karakter. De taalfoutjes die hij maakt, neemt hij er met plezier bij.

Wel, een relatief beperkt aantal uren taaltraining kan al volstaan voor Jan om hem dat extra duwtje in de rug te geven. Tijdens een taalopleiding zullen immers niet enkel grammatica en praktische woordenschat de revue passeren, maar zal ook zijn zelfvertrouwen een serieus duwtje in de rug krijgen. Een echte confidence booster!

Wil Jan ook filosofische gesprekken kunnen voeren, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk iets meer tijd en taaltraining nodig hebben. Maar aan zijn zelfvertrouwen zal het dan alvast niet meer liggen ;-)

Zo ziet u maar… Een taal “vlot” kunnen spreken, is echt wel aan interpretatie onderhevig. De context (= startniveau en doelstelling) is dan ook heel belangrijk, en zal voor een groot stuk gaan bepalen hoeveel uren taaltraining er vereist zijn.

Er zijn uiteraard nog andere factoren die een rol spelen (motivatie student, studie buiten de les, individuele les of in groep,…) maar die bespreken we met plezier in een volgende post.

Share on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook